SG waarde valt lager uit tijdens de brouwdag

Er komt aardig wat werk bij het brouwen kijken. Vanwege de vele stappen tijdens het brouw proces kan er daarom wel eens iets fout gaan. Een van de meest voorkomende fouten is een te lage SG waarde. Mocht je niet precies weten wat we hiermee bedoelen dan hoef je je geen zorgen te maken. Voor alle brouwers hebben we in dit artikel namelijk alles voor je op een rijtje gezet wat je moet weten over het uitvoeren van een SG meting en over het voorkomen van afwijkingen. Door deze handige informatie kan ook jij alles uit je batch halen!

Wat is een SG meting eigenlijk?

Goed, laten we eerst maar eens kijken naar wat een SG meting eigenlijk is. Veel thuisbrouwers gaan er ten onrechte van uit dat ze het suikergehalte van het wort meten bij het meten van het soortelijk gewicht. Hoewel dit deels klopt, is het niet 100% accuraat. Hiervoor is het belang om te kijken naar de SG waarde van je bier, ook wel de ‘Specific Gravity’. De Specific Gravity van een vloeistof is de dichtheid van die vloeistof in vergelijking met water. Een vloeistof met een soortelijk gewicht van 1,050 is bijvoorbeeld 1,05 maal de dichtheid van water. In het geval van je bier zijn er verschillende factoren die kunnen bijdragen tot de dichtheid van je wort voor de gisting en van je bier wanneer het klaar is met de gisting. In je bier zijn er suikers, hopproducten, mineralen en stoffen zaken die allemaal kunnen bijdragen aan de dichtheid van de vloeistof.

Wanneer je de Specific Gravity van je ongegiste wort meet je al deze zaken in één keer. In de “Original Gravity” meet je nog steeds al deze dingen. Echter zal de zwaartekracht hier veel lager zijn, omdat je gist veel suikers op heeft omgezet in alcohol en andere afvalstoffen zoals koolzuur.

Oorzaken afwijkende SG meting

Als je SG meting aanzienlijk afwijkt van je recept zijn er verschillende oorzaken die hiervoor kunnen zorgen, namelijk:

  • De mouten zijn te grof geschroot waardoor niet alle zetmeel opgenomen kon worden in het wort. Schroot de volgende keer iets fijner. 1 millimeter is een standaard grofheid die voor een goed resultaat zorgt.
  • Meet de temperatuur tijdens het maischen vaak en goed. Een verkeerde temperatuur tijdens het maischen kan uiteindelijk na de vergisting voor een te hoge of lage SG waarde zorgen.
  • De hoeveel water in het recept niet goed overgenomen. Gebruik je meer dan in het recept staat zal dit automatisch voor een lage rendement zorgen, gebruik je te weinig water dan wordt je SG waarde hoger.
  • Het kan zijn dat je maisch rendement hoger of lager was dan je dacht, maar het kan ook zijn dat je zetmeelconversie anders heeft uitgepakt tijdens het brouwproces.
  • Neem tijdens het spoelen van de bostel genoeg tijd om het water door de bostel te laten spoelen. Je wilt alle restsuikers uit de bostel halen en dit kost tijd.

Hoe kan je een afwijking voorkomen?

Het is allemaal vrij ingewikkeld door al die termen. Wat kan je nu het beste doen als jouw SG waarde van je bier afwijkt? Indien je een te lage SG waarde hebt is het gelukkig vrij eenvoudig om hier iets aan te doen. Een van de dingen die je kunt doen is om jouw mout iets fijner te schroten. Dit moet je natuurlijk niet te fijn doen, anders kan je last krijgen tijdens het maischen. Een andere tip is om een andere filter te gebruiken tijdens het brouwen. Een verkeerd  filter kan namelijk ook van nadelige invloed zijn op de SG waarde van het bier. De laatste tip is om iets langer door te koken. Tijdens het koken wordt er namelijk veel water verdampt. Dit kan je wort wat dikker maken. Door langer door  te koken wordt het wort dikker en zal je SG waarde stijgen. Wil je wel de zelfde hoeveel bier overhouden dan kun je kiezen om kristalsuiker toe te voegen om alsnog je SG waarde te halen. Kristalsuiker vergist wel volledig en dit zorgt weer voor iets droger bier. In een Russian Imperial Stout of Barleywine niet erg lekker, daar kun je beter moutextract poeder voor gebruiken om toch de body in het bier te houden wat het lekker maakt.

Begin vandaag nog met bier brouwen!

Ons assortiment

Bekijk ook onze andere blog posts!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code