Bier proeverij – 5 tips voor het organiseren

Mocht je een vriendengroep hebben die het ook lekker vindt om te genieten van de volle smaak van bier dan is het organiseren van een bier proeverij één van de leukste dingen om te doen. Het is niet alleen een moment waarop je gezellig samenkomt, maar het is ook een gelegenheid om nieuwe stijlen bier te ontdekken. Waar moet je op letten bij het houden van een bier proeverij? Om je wat beter op weg te helpen hebben we hieronder dé beste 5 tips voor je op een rijtje gezet!

Bier proeverij Tips and Tricks

  • Kies voor een bepaald thema

Een van de beste tips die wij je mee kunnen geven voor het houden van een bier proeverij is om een speciaal thema te kiezen. Door de grote verscheidenheid aan biersoorten is het namelijk van belang om een selectie te kiezen. Zonder een bepaald thema loop je namelijk het risico dat er een te grote selectie ontstaat voor tijdens de bier proeverij. Dit is niet verkeerd, maar wil je echt van de smaak kunnen genieten en ook echt iets leren dan is een thema toch handiger om te kiezen. Door middel van een thema wordt het ook gelijk makkelijker om te weten wat je in huis kunt halen. Hier komen we zo nog wel even op terug.

Wat voor thema zou je dan kunnen kiezen vraag je je af? Je zou ervoor kunnen kiezen om een bepaald soort bier uit te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld een bier proeverij houden met allerlei verschillende soorten Tripel bieren. Dit maakt het mogelijk om de onderlinge verschillen tussen de landen beter te ontdekken. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een bruin bier proeverij of een wit bier proeverij. Naast de biersoorten zou je ervoor kunnen kiezen om juist een speciaal land te kiezen. Ga bijvoorbeeld eens op ontdekkingstocht en haal allerlei Russian imperial stout bieren in huis. Door het eens anders aan te pakken kom je achter bieren die je nog nooit eerder hebt geproefd.

Maar een thema kan natuurlijk ook zijn om er achter te komen welke bierstijl je het lekkerste vind. Begin dan bij het lichtste bier en eindig bij de zwaarste. Zo blijf je de smaken goed proeven.

  • Laat iedereen een flesje bier halen

Wanneer je een bepaald thema hebt gekozen voor jouw bier proeverij is het tijd om het bier in huis te halen. Hoewel je ervoor kunt kiezen om als organisator van de bier proeverij alles te kopen is het ook leuk om de deelnemers zelf een flesje te laten kopen. Dit zorgt ervoor dat je een grotere selectie aan biersoorten hebt en dat je vaak meer kunt proeven. Spreek wel goed af met elkaar wie welk bier gaat halen, je wilt natuurlijk zoveel mogelijk verschillende bieren proeven dus is het zonde als je die avond dubbelen flesjes zijn.

  • Kies de juiste glazen

Een fout die veel mensen maken bij het organiseren van een bier proeverij is dat zij niet genoeg letten op de glazen die ze gebruiken. Bij een bier proeverij is het belangrijk om altijd betrekkelijk kleine glazen te gebruiken. Dit doe je voornamelijk om ervoor te zorgen dat je echt alle smaken op de best mogelijke manier kunt ontdekken. Wanneer je teveel in een keer drinkt is het doel van een bier proeverij een beetje verloochend. Daarnaast wil je voorkomen dat iedereen na de eerste paar biertjes al last heeft van een dubbele tong. Koop dus de juiste glazen voor je bier proeverij. Het beste is om een flesje bier met drie  tot vier man te delen. Aan de hand hiervan kan je dus zelf kiezen wat voor soort glazen je het beste kunt gebruiken. Waarschijnlijk heb je nog wel ergens een soort borrelglazen of portglazen die je kunt gebruiken. Ga je regelmatig bier evenementen af dan heb je vast een mooi voorraadje bier proefglazen

  • Zorg voor voldoende te eten

Van al dat bier proeven krijg je natuurlijk best wel honger. De volgende tips is dan ook om tijdens de bier proeverij genoeg eten in huis te hebben. Er zijn ontzettend veel soorten snacks die je kunt kopen voor in huis. Wij zouden je wel aanraden om snacks te kiezen die aansluiten bij het land of het thema wat je hebt gekozen. Mocht je bijvoorbeeld als thema Engeland hebben gekozen dan is het leuk om te kiezen voor snacks die hier in verband mee staan. Dit geldt ook voor de mensen die een ander thema hebben gekozen. Zo is het bij sommige biersoorten lekker om worst te eten terwijl dit bij andere bieren juist weer niet zo lekker is. Ga je aan de stout bieren dan is een goede tip om pure chocolade op tafel te zetten. Dit versterkt de smaak van de chocolade/koffie smaak in het bier heel goed en smaakt echt heerlijk.

  • Hou de scores bij

Dit is een tip voor de echt fanatieke bierproevers. Door de score bij te houden die er wordt gegeven aan de verschillende biersoorten is het mogelijk om aan het eind van de avond te zien welk bier er heeft gewonnen. Je kunt dit ook weer gewoon doen via Excel, al kan je ook een mooi briefje opstellen als je dit leuker vindt. Hier kan je vervolgens op aangeven wat je vond van de smaak, geur, kleur en schuim van het bier. Ook is het leuk om iedereen in zijn eigen woorden iets op te laten schrijven. Dit geeft je namelijk meer inzicht in wat de anderen er van vonden. Zo kan je leren wat iedereen het lekkerste vindt om te proeven.

Plan je eigen bier proeverij in

Door de bovenstaande tips te volgen zal ook jij in staat zijn om je bier proeverij op de best mogelijke manier te organiseren. Het is echt ontzettend leuk om te doen, vooral als jouw vrienden het ook leuk vinden om nieuwe biersoorten te ontdekken. Mocht je trouwens nog veel meer te weten willen komen over bier in het algemeen dan is het handig om zeker even te blijven hangen op deze site. Er zijn namelijk nog veel meer artikelen te vinden over bier brouwen die je zelf door kunt nemen. Door je goed in te lezen wordt het een stuk leuker en interessanter om de bierwereld te ontdekken.

Ons assortiment

Bekijk ook onze andere blog posts!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code