Alcoholvrij bier maken – hoe doe je dit eigenlijk?

Voor alle mensen die na een feestje nog naar huis moeten rijden is er een geweldige uitvinding gedaan, namelijk alcoholvrij bier. Bier met een volle smaak, alleen dan zonder de alcohol. In plaats van het kopen van alcohol vrij bier is het ook mogelijk om het zelf te brouwen. Wel is het zo dat hier het nodige werk bij komt kijken. Benieuwd hoe je dit kunt doen en of het wel handig is om dit thuis te doen? Lees dan snel verder, in dit artikel geven we je namelijk antwoord op al jouw vragen!

Hoe worden alcohol vrije bieren gemaakt?

Je zou wellicht denken dat alcoholvrije bieren gemaakt zouden worden door veel minder mout te gebruiken. Dit is echter niet helemaal het geval. Een vermindering van de hoeveelheid mout resulteert namelijk in een vrij saaie smaak, niet waar je op zit te wachten bij het brouwen van je bier. Vergeet niet dat de mout niet alleen bijdraagt tot het vergistbare suikergehalte, maar ook tot de algemene smaak van het bier. Als je het bier wil voorzien van een lekkere smaak moet je dan ook echt een redelijk moutgehalte hebben. Er zijn speciale bier kits Europa die onder andere moutextract en hop bevatten om een soort frisdrank met biersmaak te produceren. Een typische kit bevat dan ook maar super weinig ingrediënten. Je lost de kit op in heet water, kookt het voor 10 minuten, voegt suiker toe, laat het afgieten en bottelt het bier vervolgens. Het brouwsel is klaar om te drinken in drie tot vijf dagen. Maar dit maakt het nog geen alcoholvrij bier.

Echt zelf alcoholvrij bier brouwen

Nu is dit natuurlijk niet echt brouwen, het is eerder een soort ranja die je maakt om een drankje te krijgen wat lijkt op bier. Een betere optie is dan ook om een bestaand bierrecept te gebruiken om niet-alcoholische bier te produceren. Aangezien het proces van het omzetten van een bier naar een niet-alcoholisch brouwsel plaatsvindt nadat de eerste gisting is voltooid, kun je een deel van je volgende batch omzetten om eens te proberen hoe het eigenlijk werkt. Bepaalde soorten bierrecepten hebben de neiging om betere alcoholvrije bieren te maken dan andere. Hou bij de keuze van een recept rekening met de hoeveelheid niet-vergistbare suikers (dextrines) in het bier. De eenvoudigere suikers die in bierwortel zitten worden gemakkelijk vergist door gewone biergist. Meer complexe suikers, zoals dextrines, worden niet vergist door biergist.

Als je de alcohol eruit gaat halen, kan je het net zo goed wat meer body geven. Hoe meer dextrines er in het bier zitten, hoe beter zal zijn. Zodra je een goed recept hebt gekozen brouw je de partij zoals je normaal gesproken zou doen. In het omzettingsproces is het tijd om de alcohol uit het bier te verdampen. De beste manier om dit te doen is het bier te verwarmen tot het kookpunt van de ethylalcohol en het op die temperatuur te houden tot alle alcohol verdwenen is. Ook zijn er gistsoorten die de complete vergisting doen, maar geen alcohol produceren. Zo mag je het wel bier noemen, maar is er geen alcohol ontstaan.

Ons assortiment

Bekijk ook onze andere blog posts!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code